Перейти до вмісту

ДЕСЯТЬ ПОДКАСТІВ ПРО ФЕМІНІЗМ ТА РЕЛІГІЮ

    В сучасному світі, коли для нас важлива максимальна продуктивність, все більшої популярності набувають пізнавально-розважальні формати, щонайбільше зручні аби поєднати кілька справ, наприклад, зайняти вуха в дорозі та дізнатися щось нове. Почути про досвід жінки що була проповідницею, про життя британської мусульманки, про життя релігійних жінок в стереотипах та поза ними, про міжконфесійний феміністичний діалог, про біблійні тексти через феміністичну оптику й власне про існування такої оптики – всі ці розмови є в подкастах. Сила подкасту в особистих досвідах запрошених гостей.

    На жаль, теми фемінізму та релігії не ті, на які зазвичай натрапляєш випадково. ми зробили спеціальну підбірку проєктів, в яких вільно та захопливо знайомлять своїх слухачів із сюжетами взаємодії, перетину та поєднання фемінізму та релігії.

    Добірка включає подкасти створені науковицями та дослідницями, феміністками та релігійними феміністками. Тут є широкі тематичні фем-подкасти, що присвячені темі релігії та фемінізму, фемінізму та відьомству, є подкасти віруючих феміністок, які розказують про свій досвід поєднання, здавалося б, несумісних ідентичностей. 

    1. Феміністки говорять про релігію (Feminists Talk Religion Podcast) – подкаст про феміністок в галузі релігієзнавства. Це частина ширшого дослідницького проєкту, що займається критичним вивченням релігії на засадах фемінізму (Феміністські дослідження релігії LAB). В подкасті можна послухати про фемінізм, релігію та психічне здоров’я; фемінізм, релігію та мистецтво; фемінізм, релігію та герменевтика визволення.

    (https://www.fsrinc.org/feminists-talk-religion-podcast/)

    2. Подкаст Питання ребра (Вопрос ребра) (відЄвиних доньок) – про жінок в релігії. Культурологині та релігієзнавиці «розглядають жіночі образи в релігійних текстах та контекстах». Вже вийшли епізоди про первородний гріх та Єву, Каббалу та Ліліт, ісламський фемінізм, індуїстські шлюбні звичаї та ритуал самоспалення вдів Саті. (https://anchor.fm/evadochki)

    3. Подкаст про релігійний фемінізм (Religious Feminism Podcast) – фахові аудіорозмови про події з релігійного життя. Тут є епізоди присвячені міжконфесійному діалогу (між мормонськими, католицькими, мусульманскими та єврейськими жінками), епізоди про Хануку та включення фемінізму у святкування, епізоди, що розповідають про онлайн спільноти ісламських-феміністок, про історію американського фемінізму, епізод присвячений зняттю заборони жінкам від 10 до 50 років відвідувати храм Сабаримала в Індії та спротив який виклало таке рішення.

     (http://www.the-exponent.com/tag/religious-feminism-podcast/)

    4. Подкаст Віра та фемінізм відновлення фемінізму для християнства (Faith and Feminism Reclaiming Feminism for Christianity). Подкаст виходить з жовтня 2018 року й зараз складається зі 144-х епізодів, кожен з яких вартий того, аби бути завантаженим на ваш телефон. Його авторка Меган Чанз (Meghan Tschanz) багато років пропрацювала місіонеркою з жінками, що були жертвами торгівлі та сексуальної експлуатації, й переконана, нерівність є причиною цих проблем. Мета подкасту втілювати інтерсекціональний фемінізм у християнській церкві. Випуски мають найрізноманітнішу тематику: теологія материнства, жінки у Біблії, чи можуть жінки бути проповідницями, жінки – лідерки в церкві, чи може жінка бути перекладачкою Біблії, політичні аспекти церкви та фемінізму в США. Співучасть церкви у сексуальному насильстві та неправомірній поведінці (# Churchtoo).

    (https://www.meghantschanz.com/faith-feminism-podcast-2/)

    5. Подкаст Пропаганда фемінізму (Пропаганда феминизма), епізод 5 «Фемінізм та християнство». Випуск-лікбез про взаємовідносини фемінізму та християнства, євангелічний фемінізм та жіночі персонажі в Біблії, про те, чи можуть бути female-friendly релігії та наскільки є патріархальною Православна церква. Можливо, не все так однозначно?

    (https://anchor.fm/propaganda-feminisma)

    6. Подкаст для християнських феміністок (A podcast for Christian feminists) – подкаст в стилі історій, що розповідають про життя коли балансуєш між фемінізмом та християнством. Епізоди присвячені темам узгодження християнських цінностей із вірою в гендерну рівність, питанню чи можна залишаючись у консервативній релігійній традиції бути хорошою феміністкою? Подкаст вже має 40 епізодів з письмовою транскрипцією.

    (https://www.blessedarethefeminists.com/)

    7. Подкаст Фемрада (Фемсовет). Розмови про актуальні новини, та жіночий досвід. Релігії та фемінізму присвячені кілька епізодів: «Православ’я та фемінізм» – випуск про взаємовідносини та вплив Руської Православної Церкви щодо питань гендерного та феміністичного порядку денного в Росії. Та епізод «Як живеться мусульманським жінкам? Фемінізм та іслам, чи таке можливо? Як допомогти афганським жінкам, щоб не нашкодити?», зокрема, про розповсюдження інформації під хештегами #saveafganistan #SaveAfghanWomen #AfganistanWomen.

    (https://www.youtube.com/c/ZhivaR/videos)

    8. Подкаст Як це, бути мусульманкою (How to be a Muslim Woman) – 8 епізодів-інтерв’ю про те, як це бути мусульманкою у Великобританії. Випуски-розмови розкривають теми того, як себе почувають мусульманки через надмірну увагу до зовнішнього вигляду та одягу мусульманських жінок, ролей в родині, та досвіду «невдалої ідеальної дочки», проблеми віруючих жінок взагалі, про жінок-мусульманок та чоловіків-мусульман, про службу в армії та іслам та патріархат як британську цінність.

    (https://www.bbc.co.uk/programmes/p06rvdbh/episodes/player)

    9. Подкаст Фемінізм та відьомство (Феминизм и ведьмовство) (18+) – гості в епізодах  розбираються з несподіваною темою: як так сталося, що відьомство стало «феміністським брендом»? На цьому шляху ведучі розмовляють про те, що є фемінізм, відьомство та  новий спіритуалізм. 

    (https://www.storytel.com/ru/ru/series/41541-Feminizm-i-ved-movstvo)

    10. Подкаст Історичної асоціації – голос історії Великобританії. Жінки (The Historical Association – Women). Робити дослідження дуже просто: берете феномен, наприклад, «жінка/жінки» та додаєте до неї будь-який контекст з цього піднебесного світу. За такою логікою побудовані подкасти великобританської Історичної асоціації, присвячені ролі жінки в історії. У них можна почути про жінок та суспільство, жінок та війну, жінок та релігію. Зокрема, історичний екскурс в стародавні часи робиться в епізоді «Жінки та релігія в Давній Греції та Римі». Подкасти платні.

    (https://www.history.org.uk/podcasts/categories/847/podcast/450/women-religion-in-ancient-greece-rome)

    Подкасти слухала Ксенія Гуржи