Перейти до вмісту

РЕЛІГІЯ В ОГНІ

    Росія напала на Україну 24 лютого 2022 року й розпочала криваву війну, яка кардинально змінила всі сфери життя українського суспільства. Внаслідок обстрілів та бомбардувань населених пунктів зруйнована не лише стратегічна інфраструктура та житлові будинки, але й соціальні об’єкти, зокрема, культові споруди. Страждають та помирають не тільки військові, які боронять нашу державу щодня, але й цивільне населення, у тому числі й лідери релігійних громад України.

    Фіксація руйнувань та заподіяної шкоди релігійним об’єктам російськими військами дозволить підтвердити одразу кілька типів воєнних злочинів. По-перше, зруйновано чимало храмів, що належать до УПЦ (МП), що свідчить про невибірковість обстрілів. По-друге, багато культових споруд використовують як бомбосховища, у них знаходять прихисток внутрішньо переміщені особи, там відбувається гуманітарна робота з цивільним населенням. Руйнування та пошкодження цих об’єктів має ознаки цілого комплексу злочинів, і потребують як належної фіксації, так і максимального розголосу, що в умовах війни релігійні організації та органи державної влади не завжди мають змогу робити оперативно.

    Розуміючи важливість моменту, Майстерня Академічного Релігієзнавства у березні 2022 року ініціювала проєкт «Релігія в огні: документування воєнних злочинів Росії проти релігійних громад України», який був підтриманий Державною службою України з етнополітики та свободи совісті та Конгресом національних громад України. Цей проєкт покликаний фіксувати та документувати пошкодження, які зазнали релігійні споруди внаслідок воєнних дій російської армії в Україні, а також убивства, поранення і викрадення релігійних лідерів різних конфесій. Упродовж війни наша команда має на меті збирати дані про воєнні злочини, які вчиняє РФ на території України щодо релігійних громад різних конфесій. Зібрані нами матеріали можна буде використати в майбутніх дослідженнях впливу війни на релігійні громади України, у підготовці звітів для міжнародних організацій, а також вони можуть бути використані правозахисними організаціями як докази для притягнення до відповідальності агресора.

     

    У межах реалізації проєкту «Релігія в огні» передбачається:

    1. Постійний збір інформації стосовно пошкоджень, що зазнали релігійні споруди внаслідок воєнних дій російської армії в Україні, а також убивств, поранень і викрадень релігійних лідерів різних конфесій.

    2.Обмін інформацією із зацікавленими стейкхолдерами (державними органами влади, релігійними організаціями, громадськими організаціями, міжнародними партнерами).

    3. Регулярне представлення проміжних результатів збору даних (українською та англійською мовами) та адвокаційна кампанія.

    4. Регулярне оновлення інтерактивної мапи зруйнованих та пошкоджених релігійних споруд, розробленої ДЕСС.

    5. Після закінчення війни –  публікація аналітичного звіту за результатами проєкту, а також його публічна презентація.

    Інформація про зруйновані та пошкоджені релігійні об’єкти регулярно публікується на наших сторінкахі у соціальних мережах “Фейсбук” (посилання: https://www.facebook.com/officialmarinua) та “Твіттер” (посилання: https://twitter.com/Religion_Fire).

    Якщо Вас зацікавив наш проєкт, хочете поділитися наявною у вас інформацією або маєте бажання підтримати проєкт фінансово, просимо звертатися до Руслана Халікова (halikoffr@gmail.com) та Карена Нікіфорова (karen.nikiforov@ukr.net).

    Над проєктом “Релігія в огні” працює команда кваліфікованих релігієзнавців та релігієзнавиць.

    Руслан Халіков, член МАР, кандидат філософських наук, експерт з питань свободи совісті Українського незалежного центру політичних досліджень, виступив ініціатором проєкту та згодом очолив його. Зусиллями Руслана вдалось налагодити співпрацю з державними органами та вивести проєкт за межі науково-дослідного рівня.

    Основний обсяг роботи над проєктом – моніторинг та збір інформації з відкритих джерел, опис зруйнованих об’єктів, фіксація пошкоджень релігійних споруд та документування інших воєнних злочинів як от вбивства, викрадення, катування духовних осіб – виконують Лілія Підгорна (членкиня МАР, магістриня релігієзнавства, незалежна дослідниця), Ірина Фенно (членкиня МАР, кандидатка філософських наук, доцентка кафедри релігієзнаства Київського національного університету імені Тараса Шевченка, керівниця програм і проєктів Київського центру Українського католицького університету), Карен Нікіфоров (голова МАР, магістр релігієзнавства) та Уляна Севастьянів (членкиня МАР, кандидатка філософських наук, викладачка кафедри філософії та педагогіки Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені Степана Ґжицького).

    Важливою складовою діяльності проєкту є інформування міжнародної спільноти, тому дані за результатами проєкту подаються двома мовами – українською та англійською. Над перекладом працюють Анна Марія Басаурі Зюзіна (членкиня МАР, кандидатка філософських наук, незалежна дослідниця), яка також координує роботу із американськими та європейськими колегами, а також Єлизавета Райчинець (магістриня релігієзнавства).

    Унікальний контент для проєкту збирають під час експедицій Київщиною Руслан Халіков та Антон Лещинський (член МАР, магістр релігієзнавства, незалежний дослідник). Вони регулярно відвідують міста та села Київського області, що пережили окупацію навесні цього року та фіксують пошкодження сакральних споруд і проводять інтерв‘ю з очевидцями.

    Розробка айдентики проєкту – Світлана Якіменко.


    Звіт за результатами моніторингу фактів пошкодження релігійних споруд внаслідок широкомасштабного російського вторгнення в Україну (24 лютого — 24 серпня 2022 року)


    Звіт за результатами моніторингу фактів пошкодження релігійних споруд внаслідок широкомасштабного російського вторгнення в Україну (24 лютого 2022 — 24 лютого 2023 року)